Calendrier d'événements à caractère culturel russe en Belgique
Календарь мероприятий, связанных с русской культурой в Бельгии
Agenda van gebeurtenissen met Russisch cultureel karakter in België

Recueil d'annonces d'événements fournie à titre indicatif!
Nous vous souhaitons d'y trouver les renseignements que vous recherchez et demandons votre indulgence pour toute erreur, inexactitude ou omission au niveau des renseignements publiés.
Pour toute modification/addition contacter par courriel  sacha underscore troiepolsky at yahoo dot fr  ou téléphone +32 (0)486 04 04 22

   

Vava Agenda/Calendar - cliquable days
Janvier   previous arrow   2006   next arrow
Dim
Lun
Mar
Mer
Jeu
Ven
Sam
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Décembre previous icon
Courant
next icon Février
Liste des intitulés d'événements

Liste

Album

Notice

Affiche
RC diaporama

Diapo
Postcard. Please add me to your mailing list
Rejoignez-nous  
[5.666 contacts]  
next arrow   array: (icoLivres), (icoArticles), (icoVidéos), (icoMailing)   Éditions [433 livres sortis de presse]
next arrow   array: (icoLivres), (icoArticles), (icoVidéos), (icoMailing)   Bibliographie [83 publications Internet ]
next arrow   array: (icoLivres), (icoArticles), (icoVidéos), (icoMailing)   Vidéographie [154 vidéos mises en ligne]
next arrow   array: (icoLivres), (icoArticles), (icoVidéos), (icoMailing)   Diffusion [108 billets envoyés aux contacts]
Sorry no events recorded before 2009 and after 2020 !
NEXT   ANNONCES Événements du mois de janvier de l'année 2006 [2] :
1)   du mercredi 5 octobre 2005 au dimanche 22 janvier 2006
Catégorie : Peintures Type : Exposition 
Palais des Beaux-Arts de Bruxelles (Bozar), rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles
A propos de La Russie à l'Avant-garde.
Surgie en 1907 en réaction au naturalisme et aux rêveries symbolistes, la première avant-garde russe secoue le pays à travers toutes ses disciplines artistiques. Elle connaîtra ensuite de nombreuses étapes - dont le cubo-futurisme, le constructivisme, l'école de Matiouchine, ou de Filonov - et réunira des artistes de légende - Gontcharova, Larionov, Malevitch, Exter, Popova, Rodtchenko... - avant de se fondre progressivement dans l'idéologie soviétique. Vaste fresque de l'histoire éclatante de ce mouvement, l'exposition regroupe des oeuvres en provenance des musées russes et de grands musées internationaux.

2)   du mercredi 19 octobre 2005 au dimanche 5 février 2006
     Alle dagen van 10.00 uur tot 18.00 uur, nocturne op woensdag tot 21.00 uur
     Gesloten op 25 december en 1 januari.

Catégorie : Objets d'art Type : Exposition 
ING Cultuurcentrum, Kunstberg, Koningsplein 6, 1000 Brussel
Fabergé. Juwelier van de Romanovs.
ING België organiseert in het kader van het Festival europalia.russia de eerste tentoonstelling over Carl Fabergé ooit in België gehouden. Ze is toegankelijk van 19 oktober 2005 tot 5 februari 2006 in het ING Cultuurcentrum, Koningsplein 6 te Brussel. Er werden al meermaals tentoonstellingen over Fabergé in het buitenland georganiseerd, maar het is in Brussel dat Rusland voor het eerst zoveel meesterwerken van deze juwelier toont. Sinds de Revolutie werden ze in nationale en provinciale musea bewaard.

De tentoonstelling weerspiegelt de grote diversiteit in de artistieke productie van Fabergé. Zowat alle types van steensnijwerk, alle mogelijke emailtechnieken alsook de bewerking van edelmetalen, komen aan bod. Elk voorwerp is met een dusdanige finesse uitgevoerd dat zo kenmerkend is voor Fabergé en waardoor hij een uitzonderlijke reputatie genoot binnen de hoogste aristocratische kringen van Europa.

Een gedeelte van de tentoonstelling handelt over de carrière van Fabergé en zijn atelier. De nadruk wordt gelegd op het artistiek en commercieel talent en schetst een beeld van de klanten die bijdroegen tot het ontstaan van de «mythe Fabergé». Treffende voorbeelden zijn de prachtige portretten van de tsaren, groothertogen en hertoginnen, koningen en koninginnen van Europa gevat in de delicate geëmailleerde kaders, één van de specialiteiten van het huis. Ook de eieren die hij maakte voor de Russische zakenvrouw Varvara Kelch en voor de Hertogin van Marlborough en de rijkelijke geschenken die de stadsautoriteiten en het Russische volk aan de tsarenfamilie aanboden, dragen bij tot deze mythe.

De stenen objecten, ontelbare miniaturen, afkomstig uit de ateliers van Moskou, Sint-Petersburg en Londen, getuigen van de interesse van de kunstenaar voor de natuur en de dieren. De bloemen en bomen uit edelstenen worden uitgevoerd met een onevenaarbare aandacht voor de realiteit.

Zeer opvallend en deel uitmakend van een oude Russische traditie, zijn de kleine figuurtjes, samengesteld uit verschillende edelstenen: een soldaat, een kozak, een Russische min en de beroemde zigeunerin Vara Panina. Eén van de meest uitzonderlijke werken in dit genre is «de ijsman». Het atelier Fabergé stelde verschillende ambachtslui uit de Oeral tewerk, de voornaamste Russische vindplaats van edelstenen en werkte nauw samen met de vorstelijke edelsteenfabriek van Ekaterinburg. De voorwerpen met dit eerder 'nationaal' karakter, werden nog nooit eerder vertoond buiten Rusland.

De creaties waardoor Fabergé ook gekend werd als ontwerper van luxe artikelen, worden eveneens getoond: bureau-accessoires, vazen, juwelen, balboekjes, juwelendozen, parfumflesjes, bonbonnières, miniatuurobjecten… Een toonbeeld van luxe in een woelige periode waarin verschillende stijlen gangbaar zijn: art nouveau, art deco, pan-Slavische stijl en tevens de modernistische stijl.

Een belangrijk deel van de tentoonstelling is gewijd aan de memorabilia van dit voor Rusland cruciale tijdperk. Sommige stukken verwijzen zonder twijfel naar de belangrijke spelers van de laatste jaren van de Romanovs: de tsaren Alexander III en Nicolas II, hun echtgenotes en kinderen, grootvorst en beroemd dichter Constantin Romanov, grootvorstin Elisabeth Feodorovna,…

De 14 vorstelijke paaseieren, voor het eerst in Brussel te zien, vormen ongetwijfeld het hoogtepunt in Fabergé’s productie. In de uitvoering van deze specifieke bestellingen voor de tsarina's legde Fabergé al zijn talent en vakmanschap. Naast het esthetische aspect is elk ei ook een historische getuigenis omdat het telkens een feestelijke herdenking is van 'de belangrijke gebeurtenis' van het jaar.

De productie van Fabergé zet zeker aan tot nadenken over een onrustige periode uit de geschiedenis van Rusland. Daarom brengt de tentoonstelling ook een uitgebreide reeks zeldzame en nooit geziene foto's van dit tumultueuze tijdperk op de vooravond van de Revolutie van 1918. De keuze van de foto’s heeft zowel betrekking op de kunstenaars, het atelier, de belangrijkste klanten en bepaalde werken van Fabergé als op de familieleden van de tsaar, hun paleizen en op het politieke leven. Deze unieke documenten zijn afkomstig uit de Staatsarchieven van de Russische Federatie en uit talrijke privé-collecties.

De tentoonstelling over Fabergé wil niet imposant zijn maar wel elegant en kleurrijk, net zoals het werk van de grote Russische meester. Ze kwam tot stand dankzij de steun van de grote Russische musea, de collectie van Hare Majesteit Koningin Elisabeth II, van de vorsten van het Deense hof en enkele Amerikaanse en Europese collecties.

Voor Rusland nemen de volgende musea deel: het Kremlin-museum in Moskou, het Mineralogisch museum met de naam van academicus A.E. Fersman, het Hermitage-museum, het Pavlovsk Palace Museum, de musea van Ekaterinburg, het Museum voor Schone Kunsten van Omsk en de Kunstgalerie van Perm. Tot slot worden de mooiste stukken uit de voormalige Forbes Collection voor het eerst in België getoond. Het gaat hier om de legendarische paaseieren die tsaar Nicolaas II elk jaar aan zijn vrouw en aan zijn moeder schonk. Deze meesterwerken werden in de jaren 1920-30 verkocht en werden in 2004 door de Russische industrieel Viktor Vekselberg teruggekocht via Link of Times Foundation, ongetwijfeld een belangrijk evenement voor het moderne Rusland.

De indrukwekkende lijst van Russische bruikleengevers wordt nog aangevuld met topstukken uit het Museum of Art (New Orleans), The Royal Danish Collection (Copenhagen) (Her Majesty the Queen of Denmark, Her Highness Princess Elisabeth of Denmark, Officers Foundation of the Royal Life Guards), Wartski (London), Woolf Family Collection (London), Stichting Huis Doorn (Doorn), A la Vieille Russie (New York), en The Royal Collection of HM Queen Elizabeth
Tel: 02/547.22.92 / Fax: 02/547.38.00 / courriel : art.department at ing dot be
Catalogus : Nederlands of Frans; Prijs: 35 €
Сайт/Site : http://www.ing.be/about/showdoc.jsp?docid=128165_NL&menopt=iso%7Cprr%7Cpre&lang=nl

Pages : 1
Interactivité : Commentaires → consultation / signature  | Enquête → besoins des contacts | Bordereau → notice (réservé) | inscription | Liens → agendas similaires